Meteen naar de inhoud

Voorjaarsschoonmaak door je mentale huis, zodat je opgeruimd en gelukkig de zomer tegemoet gaat

De zon schijnt volop, de vogels kwetteren vrolijk en de lente is in volle gang. Tijd voor het openen van de ramen voor wat frisse wind door je huis, het in orde maken van de tuin en het doen van de voorjaarsschoonmaak. Want dat begint dan zo te kriebelen. Een voor velen jaarlijks terug kerend ritueel om het huis op orde te krijgen. En dat geeft meteen een lekker gevoel, want een opgeruimd huis is ook een opgeruimd hoofd. En wat kun je nog meer doen om dat hoofd eens lekker op te ruimen? Nou zal je denken; “Hoezo? Dat doe ik normaal niet. Dat is geen onderdeel van je jaarlijkse schoonmaak.” En wat zou het voor je doen als je er eens mee gaat starten dit jaar. Een frisse wind door je overtuigingen, gedachten en gewoonten.

Het uitzoeken van je gewoonten

We staan graag op de automatische piloot, dat kost namelijk minder energie. En als het te ingewikkeld wordt, dan kiezen we sneller voor de makkelijke oplossing en dat is de oplossing die we al kennen. Het aanwennen van een routine die bijdraagt aan jouw doelstelling kan daarom heel effectief zijn. Zo kan een ochtendroutine je helpen om de dag meteen goed te starten en de toon voor de dag te zetten. Een avondroutine kan je helpen om op tijd in je bed te komen en voldoende nachtrust te pakken. Ga eens voor jezelf na welke gewoonten en routines je hebt ingebouwd. Als je opstaat, als je op het werk bent, bij vrienden. En onderzoek dan eens hoe functioneel het voor je is. De vraag die je je kunt stellen is: Hoe helpt deze routine/ gewoonte om mijn doel te bereiken? En dat doel kan van alles zijn. Misschien wel ‘gewoon’ een fijn leven.

Beschouwen van je gedachten

Als je aan de slag gaat met het onderzoeken van jouw gewoonten en routines, dan kan het zomaar zijn dat je gedachten alle kanten op gaan. Jouw gedachten gaan labellen waarom je doet wat je doet en je misschien al meteen overtuigen dat wat jij doet helemaal klopt en met een reden is. En juist het beteugelen van die gedachten gaat je helpen om jouw gewoonten te zien voor wat ze zijn. Niet goed, goed slecht, maar iets dat je doet. Een handeling. Niet meer en niet minder. Een handeling die je iets oplevert, wat het ook mag zijn.
Je gedachten beschouwen is nog niet zo makkelijk als je er niet vaardig mee bent. En het goede nieuws is dat je deze vaardigheid, zoals alle andere vaardigheden, eigen kunt maken. Het beoefenen van meditatie en mindfullness zijn daarbij hele effectieve manieren. Ook het opschrijven van je gedachten kan je helpen om ze te bekijken en er afstand van te nemen.

Met de bezem door je overtuigingen

Een van de ideeën of overtuigingen die je misschien hebt is dat zo’n mentale voorjaarsschoonmaak helemaal niets voor jou is of dat jij dat niet nodig hebt. Waar wil je nog aan vast houden of wat wil je niet aankijken om te zien dat het niet voor je werkt? Het oppoetsen van je overtuigingen is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat je eens goed kunt gaan opruimen. Welke ideeën zijn er zo ingesleten of vastgeroest en niet veranderd met de fase waarin jij je bevindt in het leven? Vaak nemen we overtuigingen mee vanuit onze opvoeding of van onze vrienden of de maatschappij. Welke overtuigingen zijn écht van jou? En waar sta je achter vanuit eigen ervaring. Het kan heel verhelderend zijn om je standpunten en overtuigingen eens op te schrijven en te toetsen of je er echt achter staat of dat je ze overgenomen hebt van iemand anders.     

De mentale schoonmaak kun je leren

Die mentale voorjaarsschoonmaak is nog niet makkelijk om alleen te doen. Zeker de eerste keer niet. Het is een vaardigheid die je moet leren en onder de knie moet krijgen. Als je het eenmaal doorhebt, dan is het bijhouden ervan ook veel makkelijker. Net als met het schoon houden van je huis. Nieuwe dingen doen is nog niet makkelijk, door het vaker te doen krijg je vaardigheid erin en dan ontstaat de routine! En als de routine er is, dan kost het je ook minder energie. En daar houden we van.

Heb je hulp nodig bij jou mentale voorjaarsschoonmaak? Dan maak ik graag een op maat gemaakt plan voor een effectieve aanpak.