Tijd voor jezelf: me-time

Hoeveel tijd maak je bewust voor de aller, aller belangrijkste persoon in jou drukke leven? Voor jezelf! Geef je deze persoon alles waar hij/zij behoefte aan heeft of nodig heeft? Durf eens stil te staan bij deze vragen. We zijn in het dagelijks leven zó bezig met de dingen die we allemaal moeten doen om te voldoen aan de verwachting van onze omgeving of van wat we denken dat we moeten doen voor anderen maar vergeten te kijken en voelen waar we zelf behoeften aan hebben. En dat dat is wel zo belangrijk, want er is niemand die zo goed voor jezelf zorgt als jijzelf.

Waarom is tijd voor jezelf belangrijk?

Het is absoluut niet egoïstisch om jezelf op de eerste plaats te zetten en goed voor jezelf te zorgen. Dat wordt vaak gedacht en dat oordeel had ik ook voor lange tijd. Maar juist om goed af te stemmen op wat voor jou belangrijk is, kun je meer ruimte creëren om te geven aan je omgeving. Daardoor ben je een lievere vriendin, een leukere moeder voor je kinderen en prettigere partner om mee samen te leven. Omdat je meer (innerlijke) rust ervaart, is er meer balans. Meer me-time en afstemmen op jezelf heeft ook als voordeel dat je zelf heel goed weet wat je nodig hebt. Je bent je dan meer bewust, waardoor je ook aan je omgeving aan kunt geven wat jij nodig hebt. Je zorgt daarmee voor jezelf en je eigen behoeften, want er is niemand anders in de wereld die dat zo goed kan doen als jijzelf! Simpelweg omdat jij de sleutel bent en hebt. Als je te lang niet afstemt met jezelf en wat er voor jou belangrijk is, dan kan dit leidend tot lichamelijke klachten als vermoeidheid en zelfs een burn-out.  

Waarom is het zo moeilijk tijd voor jezelf vrij te maken?

Velen van ons hebben het niet geleerd om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Dan ben je egoïstisch of egocentrisch en dat wil je niet. Als kind leer je vaak om je af te stemmen op de omgeving. Dit overlevingsmechanisme neem je mee in je volwassen leven maar dat hoeft je in deze fase van je leven vaak niet meer te dienen. Je kunt inmiddels voor jezelf zorgen en bent van steeds minder zaken afhankelijk van de buitenwereld om te overleven. Je kunt dus je eigen plek innemen. En als je dat eerder niet hebt geleerd, dan is het lastig om aangeleerd gedrag af te leren en nieuw gedrag aan te leren. Het vergt doorzettingsvermogen, maar geeft je de sleutel om de baas te zijn van je eigen geluk! Uit eigen ervaring kan je ik meegeven dat het zeker de moeite waard is. En ook hiervoor geldt dat al het begin moeilijk is en hoewel je er steeds op moet blijven focussen het ook makkelijker wordt om je deze vaardigheid eigen te maken. Het is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven.

Wat is tijd voor jezelf/me-time?

Hoe me-time eruit ziet is voor iedereen anders. Het gaat erom dat je iets doet waar je gelukkig van wordt en waar je energie van krijgt. Als je nooit eerder me-time hebt gehad, ga dan experimenteren met wat je leuk vindt om te doen. Misschien is iets fysieks als sporten, wandelen of joggen. En dan heb ik het niet over het “verplicht” sporten dat we allemaal moeten doen om er fit en fruitig uit te zien op onze social media foto’s. Misschien wordt je blij van een creatieve uitlaatklep als schilderen, tekenen of schrijven. Of haal je veel voldoening uit het bezoeken van een museum, lezen van een boek of mediteren. Ga maar eens iets proberen en ontdek wat je leuk vindt en waar je blij van wordt.

3 praktische tips

  • Heb geen oordeel naar jezelf, naar wat je voelt en wat je nodig hebt. Daardoor creëer je ruimte om nieuwe dingen te ontdekken en te ontdekken wat echt belangrijk voor je is.
  • Start ’s ochtends even met inchecken bij jezelf hoe je je voelt en wat je die dag nodig hebt. Plan dan gedurende de dag een moment dat je kunt voldoen aan die behoeften. Als dit betekent dat je iets nodig hebt van je omgeving om daaraan te kunnen voldoen spreek dat dan uit.
  • Gun jezelf iets leuks! Ga iets doen waar je energie van krijgt. Alleen. Ga shoppen, naar het theater, bezoek een museum. Trakteer jezelf op een leuke activiteit om op te laden.  Geef jezelf permissie om te onderzoeken wat je leuk vindt.  

Wil je meer tijd voor jezelf plannen, maar weet je niet waar je moet beginnen in je volle agenda? Ik help je graag om meer focus aan te brengen, zodat je meer tijd hebt voor jezelf.