Meteen naar de inhoud

Terugblikken op het eerste halfjaar van 2021

Het is juli en dat betekent dat het eerste halfjaar van 2021 achter ons ligt. Hoog tijd dus om eens even terug te blikken op wat je hebt bereikt en waar je nog stappen wilt zetten de komende 6 maanden. Met grote regelmaat terug te kijken op jouw dag, week, maand en half jaar helpt jou om je successen te vieren en je actieplan bij te sturen waar nodig. En het helpt je om te zien wat er allemaal al goed is gegaan en waarvan je dus meer wilt doen. Vaak zit het ook in de dingen die je gemakkelijk af gaan, die geven je groot resultaat met weinig inspanning. Omdat ze je makkelijk af gaan kun je nog wel eens de neiging hebben om ze niet echt op te merken en er overheen te kijken. Terug kijken over een langere periode is soms wat lastiger omdat je niet alles meer vers in je geheugen ligt. Want wat deed je op 3 februari?

Fris je geheugen op

Om je geheugen op te frissen helpt het om je agenda er even bij te pakken en per week en maand te kijken aan de hand van de afspraken die je hebt ingepland wat er ook alweer is gebeurd. Misschien vind je het wel fijn om een overzicht te maken wat er goed ging, wat er beter had gekund en aan welk doel je hebt gewerkt per maand. Door terug te kijken op wat je hebt gedaan en dit ook op te schrijven maak je inzichtelijk voor jezelf hoe je bent gegroeid en op welk gebied.

Vergelijken met de doelen die je hebt opgeschreven

Leg het overzicht dat je hebt gemaakt naast de doelen die je in het begin van het jaar hebt geformuleerd. Wat heb je daarvan al waargemaakt en welke acties mag je nog ondernemen om het doel te gaan realiseren. Misschien kom je er tijdens het doen van deze exercitie achter dat je jouw doelen wilt aanscherpen of bijstellen. Zo kan het zijn dat je jouw doel al hebt behaald en dat je er nog een schepje bovenop wilt doen. Misschien zijn de omstandigheden zo voor je veranderd dat je een doel wilt toevoegen. Wees hierin eerlijk naar jezelf. Ga dus geen doel veranderen omdat je denkt dat je hem niet gaat halen. Als dat het geval is verander dan je aanpak! Door iets anders te doen, krijg je een andere uitkomst. Straf jezelf niet dat je je doel nog niet hebt behaald, maar motiveer jezelf om een andere aanpak te proberen zodat je in de volgende evaluatie kunt meten of je nieuwe aanpak zijn vruchten heeft afgeworpen.

Wat ga je doen?

Terug kijken betekent ook je successen vieren. Vaak ben je zo geneigd om alleen maar te zien wat er niet goed ging en wat er beter kan dat je voor het gemak de successen vergeet onder ogen te zien. Het zijn ook de succes waar je veel lering uit haalt, want deze zijn vaak ontstaan uit handelingen die je zo automatisch doet dat je je er niet bewust van bent wat je eigenlijk doet. Op het moment dat je je daar wel bewust van wordt, kun je ze vaker inzetten. Meer successen en minder inspanning en dus meer energie. Het is voor jezelf fijn om concrete acties uit te schrijven die je gaat doen om je doelstellingen te behalen. Hierdoor heb je voor jezelf een leidraad en zorg je ervoor dat je in de actiemodus komt/ blijft. Want voor alle dromen die je hebt geldt dat je wel actie moet ondernemen om ze waar te maken.

Acties bijsturen en doelen bijstellen

Je acties bijsturen en aanpassen zorgt ervoor dat je dichter bij je doelstellingen komt. Houd je actieplan dus eens goed tegen het licht. Kijk bij deze halfjaarlijkse evaluatie ook nog eens naar je doelstellingen. Zijn ze nog valide? Misschien wil je ze bijstellen. Een tandje erbovenop of zijn er in de afgelopen periode drastische veranderingen in je leven geweest waardoor je andere prioriteiten hebt? Pas je plan dan aan. Dit is geen teken van zwakte, maar juist een kracht die je in kan zetten om realistische doelen te stellen.

Nog meer weten over doelen stellen om een leven te leiden dat je gelukkig maakt? Download dan nu mijn e-book waarin je in  simpele stappen ontdekt wat je gelukkig maakt, welke doelen je gaat stellen en acties gaat uitvoeren om daar te komen. Met praktische en effectieve opdrachten ga je zelf aan de slag om jouw gelukkige leven vorm te geven.