Meteen naar de inhoud

Overwin het gevoel dat er van alle kanten aan je getrokken wordt nu de maatregelen versoepelen

Het is nu echt zomer en met alle versoepelingen kunnen we er weer volop op uit. Na een lange periode van beperkende maatregelen kunnen we inmiddels weer opgelucht ademhalen en trekken we massaal naar buiten. Onze social media staat weer vol met foto’s van volle terrassen en culinaire versnaperingen. En tegelijkertijd hoor ik geluiden van mensen die ook de druk voelen door al deze veranderingen. Opeens wilt iedereen afspreken en lijken er meer afspraken en uitjes gepland, dan dat er dagen in de week zijn. Ze voelen dat er van alle kanten aan ze getrokken wordt. “nee” zeggen lijkt nog moeilijker dan voorheen, want nu mogen we weer en moeten we het er van nemen. En dan komt er ook nog de druk bij die we onszelf opleggen; het welbekende FOMO (fear of missing out). Zeker als je het gevoel hebt dat je de afgelopen maanden opgesloten hebt gezeten wil je nu niets missen.

Jij bent een graag geziene gast

Als de uitnodigingen je om de oren vliegen prijs jezelf dan als eerste heel gelukkig. Je bent een graag geziene gast én je bevindt je in de luxe positie dat je kunt kiezen op welke uitnodiging je in gaat. Klink heel leuk en dat is het ook, maar als je het lastig vind om “nee” te zeggen dan voelt het meer als een vloek dan een zegen. Dus bekijk het van de andere kant. Dat helpt je om de druk er vanaf te halen en vanuit een meer ontspannen modus te beslissen op welke uitnodiging je in gaat. Wees eerlijk naar jezelf en je agenda. Je kunt niet alles inplannen, dus je moet keuzes maken. Weeg af welke afspraken je leuk vindt om in te plannen en welke afspraken bijdragen aan je leven. Het helpt om dit voor jezelf op te schrijven zodat je de uitnodigingen die je krijg daaraan kunt toetsen. Dit helpt je om bewuste keuzes te maken.

Ben moedig en wees eerlijk

Als je moeite hebt met “nee” zeggen kan de oorsprong daarvan liggen in je angst om afgewezen te worden door de ander. Wat bij jou de oorzaak is dat is de ontdekkingstocht die je mag maken in jezelf, want als je weet wat je drijft dan kun je het ook écht aanpakken. Soms kan het helpen om er op een andere manier naar te kijken of heb je het nodig om de angst onder ogen te komen. En dat is voor iedereen verschillend. Als je de overweging hebt gemaakt om niet op iemand zijn uitnodiging in te gaan wees er dan ook eerlijk over naar die andere persoon. Ga dus geen smoesjes of excuses verzinnen, maar zeg gewoon dat je op dit moment geen ruimte hebt in je agenda en je al veel uitnodigingen krijgt. Je zult versteld staan hoeveel begrip mensen hebben als je daar eerlijk over bent.  En vergeet niet. Jij bent niet de enige die kampt met een overvolle agenda door de stroom aan uitnodigingen. Veel meer mensen lopen hier tegenaan dan je denkt!

Plan je afspraken in

Een goede en efficiënte planning kan je helpen om alle afspraken zo zorgvuldig mogelijk in je agenda te zetten. Plan verstandig want voordat je het weet ren je van de ene afspraak in de andere en vergeet je zomaar te genieten. Laat je niet leiden door je agenda, maar leid jouw agenda. Dat betekent ook dat je tijd reserveert voor “me-time”, want dat is geen overbodige luxe maar een absolute must. “me-time” is er namelijk voor bedoeld om jouw batterij op te laden. En dat is cruciaal om ervoor te zorgen dat je met voldoende energie jouw afspraken kan nakomen. Niemand zit er op te wachten dat je na deze zomerperiode overspannen thuis zit, omdat je aan ieders wensen wilt voldoen en daarbij voorbij loopt aan je eigen wensen en verlangens. Deze als eerste inplannen, en ook niet verschuiven, helpt je om op adem te komen. Vind je het juist fijn om spontaan iets te ondernemen of op de dag zelf te kijken waar je zin in hebt, geef hier dan ook ruimte aan in je agenda. Door je agenda bij te houden heb je een leidraad en dat is even een investering maar bespaart je op langere termijn veel energie.

Maak veranderen leuk

Deze veranderende situatie, met versoepelingen van de maatregelen, heeft een andere aanpak van je nodig. Je aanpassen aan de omstandigheden op een manier die voor jou goed voelt en waarin je voldoende tijd kunt vrijmaken voor jezelf en wat jij belangrijk vindt is cruciaal voor lange termijn geluk. Laat je daarom niet leiden door het gevoel dat alles en iedereen die aan je trekt, maar volg daarin je eigen koers. “Nee” zeggen tegen wat niet past of mogelijk is hoort daarbij. Veel mensen zeggen dat ze het moeilijk vinden om te gaan met veranderingen. Maar wat doe je als dat de enige constante factor is? Blijf je in de kramp schieten of ga je manieren vinden om te gaan met veranderingen. Omgaan met veranderingen wordt alleen leuk als je het voor jezelf leuk maakt!

Meteen aan de slag?

Vind je het nog niet makkelijk om te gaan met de veranderingen? Vind je het nog lastig om je grenzen aan te geven? Wil je graag onderzoeken wat je écht belangrijk vind in het leven? Heb je hulp nodig bij het maken van een overzichtelijke planning? Maak dan GRATIS een kennismakingsafspraak en dan bespreken we hoe ik je in enkele gesprekken verder kan helpen!