Meteen naar de inhoud

Hoe een andere (ochtend)routine nieuwe inzichten, ervaringen en geluksmomentjes oplevert

Afgelopen week deed ik iets dat uit mijn comfortzone was. Niet de allereerste keer dat ik uit mijn comfortzone ging . En absoluut de eerste keer dat ik er het zó bewust deed. De hele week opstaan om 5 uur leek voor mij een mission impossible als avondmens. Mijn nieuwsgierigheid maakte dat ik het toch deed. Want waar komen al die verhalen vandaan van mensen die zich geweldig en gelukkig voelen door zo vroeg op te staan. Op alleen de verhalen kon ik niet afgaan. Misschien werkte het ook helemaal niet voor mij? En ik weet inmiddels dat er maar één manier is om dat uit te vinden. Dat is door te ervaren. Het ‘gewoon’ doen. Je (voor)oordelen over boord, niet lang discussiëren met je jezelf en de sprong (in het diepe) wagen. En het heeft me heel wat opgeleverd!

De helweek challenge die op maandagochtend zou starten zag ik op zondagavond rond 8 uur voorbij komen op instagram. Veel tijd om na te denken was er niet. Daarbij redde het ook nog om om 10 uur in bed te liggen, want voldoende slaap pakken is wel een voorwaarden. Ik beschouw mezelf als avondmens. Wat betekent dat ik om 5 uur opstaan zie ik als midden in de nacht en echt een opgave. Het was voor mij dan ook een échte uitdaging. De dag starten met 5 activiteiten van elk 10 minuten. Tja, dat nam ik er dan ook maar op de koop bij toe, want volgens velen bleek die ochtendroutine een uitkomst. Eigenlijk was ik heel benieuwd of het ook voor mij zou werken.

Hoe je in je hoofd bedenkt dat het zal gaan zijn, pakt in realiteit anders uit

Ondanks de korte voorbereidingstijd had ik mezelf toch een beeld gevormd van hoe het zou zijn om om 5 uur op te staan. Ik had verwacht moe te zijn, een powernap nodig te hebben in de middag en een ontzettende dip te ervaren. Toen dat op maandag niet gebeurde, was ik verbaast en tegelijkertijd ook ontzettend benieuwd hoe lang ik dat vol zou houden. Daarbij voelde ik me eigenlijk heel erg fit. Ik stond versteld en realiseerde me ook dat de dingen in je hoofd vaak anders lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn. Met welke dingen doe ik dat dan nog meer? Vraag ik me af!

Routines werken bij mij soms goed tot het punt dat het me gaat vervelen. Want dat ligt er bij mij altijd op de loer. Maar juist het aanleren van nieuwe dingen vind ik wel heel leuk, zeker als het onder de knie probeer te krijgen en dan op een punt kom dat het me lukt. Zo bleek ook met de ochtendroutine van een miracle morning, 5 activiteiten van elk 10 minuten. Juist het leggen van deze basis voor je dag draagt er aan bij dat je de hele dag een voldaan gevoel houdt, omdat je alle essentiële zaken al hebt gedaan. Alle dingen die je daarna nog onderneemt voelen als een extraatje.

Uit het hokje waarin je jezelf hebt geplaatst

Ik was er vast van overtuigd dat ik een avondmens was. Wat later op de ochtend opstaan, het liefst tussen 7 en 8 en dan ’s avonds nog productief zijn. Nu blijk ik toch een ochtendgekkie te zijn en dat ook fijn te vinden. Maar heel misschien moet ik van het idee af mezelf in een hokje te plaatsen. En ben ik veel meer dan wat er in dat hokje past. Heb ik mezelf dan een beetje vastgezet met het idee een avondmens te zijn, waardoor ik de magie van de ochtend heb gemist en dacht dat het voor mij onmogelijk was om om 5 uur op te staan en met energie aan mijn dag te beginnen. Aan de het einde van de challenge realiseer ik me dat er nog veel dingen zijn waarvan ik denk dat ze onmogelijk zijn. Maar is dat echt zo?  

Uit je patroon verruimt je kijk

Ik merkte dat door het aanleren van iets nieuws en door iets te doen dat ik eerder voor onmogelijk of onrealistisch had gehouden, ik nu andere mogelijkheden ging zien. Mogelijkheden om dingen anders te doen. Zo toverde ik mijn boekenkast om tot staand bureau en kreeg ik het spontane idee om tijdens het kijken van een vlog toch maar even wat squads te doen. Waar ik mezelf nog wel eens moest motiveren om ’s middags even te wandelen, deed ik dat nu met veel minder moeite. Ik voelde me dus ook energieker en beter in mijn vel, wat natuurlijk ook bijdraagt aan je creativiteit en productiviteit. Juist door het ervaren van deze challenge denk ik dat het doorbreken van je eigen patronen zoveel meer perspectieve oplevert, waardoor je zoveel meer mogelijkheden kunt zien. En dat help je dan om te kiezen voor hetgeen dat jou gelukkig maakt.

Omarm the good, the bad and the ugly

Alleen maar happiness was het niet hoor. Zoals bij alles had ik ook wel eens een mindere start van de dag of een kleine dip. Zeker als je nieuwe gewoonten en routines eigen gaat maken, komt er een punt dat je struggled. Accepteren dat het even zo is kan net voldoende zijn om vandaaruit weer door te pakken. Voor mij betekende dat concreet er aan toegeven dat ik die dag me niet zo energiek voelde en een tempo en de activiteiten daarop aan passen. En dat kan. Dat is heel realistisch als je ‘opeens’ om 5 uur op staat. Jezelf pushen tot de limit geeft je op lange termijn niet het gewenste effect om een gelukkige keuzes te maken. Realistisch kijken naar wat er is, wel. Weet dat het overgaat en dat je er ook even doorheen mag. Straks of morgen kom je wel weer in de flow. Wat me vaak helpt om me in te bedenken wat zou ik tegen mijn beste vriendin zegggen als zij in deze situatie zit.   

Meer tijd krijg je niet en wel een voldaan gevoel 

Vroeg opstaan gaf me niet het gevoel dat ik meer tijd had. Maar het bracht me iets dat nog waardevoller was en wel een voldaan gevoel. Voldaan door de 5 activiteiten die ik al had verricht in de ochtend aan de hand van de SAVERS gebaseerd op het boek the morning miracle, die staan voor Silence, Affirmations, Visualization, Excercise, Reading, Scribing. Door deze fundamentele basisoefeningen te doen voelde het of ik het belangrijkste dingen van de dag al had gedaan. Hierdoor kon ik alle andere activiteiten zoals werk en dat rondje lopen zien als een extraatje dat ik die dag kon doen.

Ik vermoed dat het uiteindelijk mijn nieuwsgierigheid is geweest dat de drijfveer was om aan de challenge mee te doen. Te ervaren wat om 5 uur opstaan voor je doet en de ochtendroutine je brengt. Want door al die succesverhalen van anderen werd ik wel heel benieuwd naar wat het voor mij zou doen. Nu weet ik, en jij ook, wat het me heeft gebracht. Ik ga dit nog even doorzetten. Ga jij het ook proberen? Je hoeft er niet lang over na te denken. Ga het ervaren!