Meteen naar de inhoud

De kunst van loslaten

Jeetje, wat is dat moeilijk en wat heb ik het al vaak geprobeerd. Soms met succes en vaak met veel vallen en langzaam opstaan. Wat de ene keer werkt, werkt in een andere situatie zeer zeker niet en brengt dan meer frustratie dan rust. Ik heb het over loslaten. Is dit herkenbaar?

Loslaten om verder te kunnen

Loslaten is er in veel vormen en gedaanten. Je kunt van alles loslaten: situaties, mensen, gedachten en spullen. De ene keer gaat het je makkelijk af en de andere keer is het één grote struggle. De onrust of het ongemak dat loslaten met zich mee kan brengen is vaak het gevoel dat we liever vermijden of negeren. Het kan verschillende emoties oproepen die we liever niet voelen, waar we niet mee geconfronteerd willen worden of waar we geen woorden aan kunnen geven. Van het vervelende gevoel weg gaan lijkt dan de meest fijne en veilige oplossing. Maar biedt geen oplossing voor de lange termijn, want het komt zeker bij je terug.

Geen “one solutions fits all”

Helaas is er geen blauwdruk die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je “makkelijk” los kunt laten in elk willekeurige situatie. Maar misschien is dat ook helemaal niet de bedoelingen. En zijn het de lessen die we leren tijdens het loslaten juist die lessen die we moeten ondergaan, zodat je verder komt. Wat je wel kan helpen is om iedere situatie individueel te onderzoeken. Door op zoek te gaan naar de antwoorden voor deze specifieke situatie zonder oordeel en met compassie naar jezelf, zodat je meer inzicht krijgt in wat er daadwerkelijk speelt. Hierin ligt ook de kracht van het ontdekken waar je echt behoefte aan hebt. En daarmee zorg je dan weer goed voor jezelf!

Ga op (zelf)onderzoek uit

De volgende stappen kunnen je helpen bij het onderzoeken van de situatie en maken je meer bewust waarom het lastig voor je is om dit los te laten.

  • Benoem duidelijk wat je los wilt laten
  • Onderzoek wat het je oplevert om vast te houden
  • Onderzoek waar je invloed op hebt en waarop niet
  • Onderzoek waarvan je afhankelijk bent om te kunnen los laten
  • Vraag om hulp

Als je loslaat maak je ook ruimte voor iets anders, iets nieuws. Door los te laten ontstaan er nieuwe mogelijkheden en perspectieven. Vind je het fijn om een klankbord te hebben tijdens dit proces of loop je vast in je eigen gedachten en overtuigingen. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek kom je er achter hoe ik je verder kan helpen.