Meteen naar de inhoud

Kijk met een voldaan gevoel terug op een succesvol jaar door nu de balans op te maken en koers te houden op je doelen

Hoe kijk jij terug op het eerste kwartaal van 2021? Na een ondenkbaar jaar waarin we allemaal op de proef werden gesteld. Na een jaar van schipperen tussen wat je zelf wilde doen en wat je moest doen voor het grotere belang, startte we 2021 massaal met het maken van voornemens en nieuwe doelen. Liggen jouw gestelde doelen in de kast te verstoffen of staan ze helder  op je netvlies gebrand en werk je er iedere dag gemotiveerd aan? Met het aanbreken van het tweede kwartaal is het goed om even terug te kijken naar de afgelopen 3 maanden. Wat hebben deze je gebracht en welke acties heb jij genomen die bijdragen aan jouw gestelde doelen?

Meten = weten

Waarom het zo belangrijk is om even terug te kijken en realistisch te kijken naar je resultaten? Het geeft je inzicht of je op de juiste weg bent en waar je mag bijsturen. En ook als er de afgelopen maanden helemaal niets terecht is gekomen van je gestelde doelen, hoef je ze nog niet in de prullenbak te gooien, maar is dit het moment om ze te her-evalueren en jezelf eerlijk in de spiegel te kijken wat je nodig hebt om jouw doelen te verwezenlijken. Het is niet de bedoeling dat je gaat shamen en blamen, maar de situatie erkent en vandaaruit voorwaarts gaat. Zo zorg je ervoor dat je op het einde van het jaar terug kijkt met een voldaan gevoel.

Doelen aanscherpen

Het afgelopen kwartaal heb je nieuwe ervaringen opgedaan, waardoor het goed mogelijk is dat je jouw doelen aan wilt scherpen. Zo kan het zijn dat je je doel al (bijna) behaald hebt en nog een tandje bij wilt zetten en de lat iets verder wilt leggen voor jezelf.
De afgelopen maanden kunnen je ook nieuwe ervaringen hebben gebracht die hebben geleid tot nieuwe inzichten en die brengen je dan weer nieuwe doelen. Als je in de afgelopen maanden een nieuw doel hebt gesteld zet die dan zeker op je lijst als je dat nog niet hebt gedaan.
Kijk ook eens goed naar de doelen waar je niet aan bent begonnen. Hoe heb je deze omschreven? Zijn ze helder en positief geformuleerd? En vraag je nog eens af waarom is het zo belangrijk voor je om dit doel te behalen? Hierdoor kom je erachter wat je nodig hebt om de draad op te pakken en er voor te gaan!

Actieplan bijstellen

Door het bepalen van de huidige situatie en het aanscherpen van je doelstellingen is het ook belangrijk om je actieplan bij te stellen. Welke acties werken wel en welke acties werken niet? Dat wat werkt, je winnaar strategie, daar wil je natuurlijk meer van doen. Hoe ga je ervoor zorgen dat je daar meer van kunt gaan doen de komende week, maand, kwartaal, jaar? En kun je deze succesvolle acties ook inzetten voor de doelen waarin je nog niet zoveel vooruitgang boekt? Evalueer ook zeker de acties die niet zo soepel gaan. Heb je meer oefening nodig of heeft het meer tijd nodig voordat je echt resultaat ziet? Houd er zeker ook rekening mee dat de acties die je regelmatig doet over een langere periode meer effect hebben dan geconcentreerde inspanning op een moment. Zo schiet het meer op om iedere dag 10 minuten te lezen dan op zondagmiddag 1 uur lang.  

Periodiek de balans opmaken

Maak regelmatig de balans op om ervoor te zorgen dat je op koers blijft met het behalen van je doelen. Je kunt het iedere week, maand of kwartaal doen. Zorg ervoor dat je het regelmatig doet met een realistische en eerlijke blik. Zonder jezelf te veroordelen, maar als leermoment om je vooruitgang te bepalen. Dat maakt evalueren leuk en zo houd je de motivatie erin.

Samen evalueren en doelen stellen?

Schiet het nog niet zo op met het behalen van je doelen en weet je zelf niet waar je moet beginnen? Aarzel dan niet langer en maak meteen een kennismakingsgesprek. Jij hebt ieder moment de kans om een nieuwe richting in te slaan. Maak nu jouw moment!