Baas van je eigen geluk

Geluksgevoel

Jij bent de baas van je eigen geluk is mijn credo. Hoe mooi het ook klinkt, makkelijk is het niet. En wat betekent het eigenlijk om baas te zijn van je eigen geluk? Hoe ga jij je gedragen als baas van je eigen geluk? Welke keuzes ga je maken als je voor geluk kiest? Wat betekent geluk eigenlijk voor jou? Om een gelukkige leven te leiden is het belangrijk om te weten wat het is dat je gelukkig maakt. Zo kan het zijn dat wat jou gelukkig maakt, een ander niet gelukkig maakt en visa versa. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf ook permissie geeft om geluk te mogen ervaren. In deze blog sluit ik af met twee praktisch tips waarmee jij aan de slag kunt om inzicht te krijgen in wat je gelukkig maakt en om kiezen voor geluk makkelijker te maken.

Geluk is een breed begrip

Wat geluk voor jou betekent hoeft niet hetzelfde te zijn als voor je partner of je vriendinnen. Wat jou gelukkig maakt is uniek voor jou. Daarom kun je geluk ook niet met elkaar vergelijken. Maar dat is wel wat we vaak doen in ons dagelijks leven. Hoe vaak gebeurt het niet dat we iets doen, omdat we het hebben gezien bij iemand anders. Voor die andere werkte het goed want het maakte hem of haar gelukkig. Maar is dat ook het geval bij jou? Je vriendin leeft bijvoorbeeld helemaal op van de spinningles op zaterdagmorgen in de sportschool. Jij gaat een keer mee, want je vind dat je ook iets aan sport moet doen.  Je vind het niet echt leuk, maar sluit toch een abonnement af. Maar omdat je het niet echt leuk vind haal je er geen vreugde uit en word je niet echt gelukkig van. Het is ontzettend goed dat je in beweging wilt blijven, maar als die spinningles op zaterdagmorgen het niet voor je is, zoek dan verder naar iets dat het wel voor je is. Want ook als je geen sportfanaat bent, maar je het wel belangrijk vindt om in beweging te blijven vind je iets wat je wél leuk vind om te doen. Dit geldt ook voor heel veel andere zaken.

Geef jezelf permissie gelukkig te zijn

Je hele leven lang alleen maar gelukkig zijn is onmogelijk, want het leven bestaat ook uit verdrietige gebeurtenissen bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare. En juist door te erkennen dat afscheid in welke vorm dan ook onderdeel is van het leven, kun je er anders mee leren omgaan. Hierdoor staat het jouw geluk niet in de weg. Op sommige dagen als het tegen zit dan mag je je minder gelukkig voelen. Niemand neemt je dat kwalijk en je hoeft jezelf dat ook niet kwalijk te nemen.
Gun jezelf op die moment dan iets dat je comfort geeft als cadeau aan jezelf. Voelt het fijn om een boekje te lezen of een rondje te wandelen? Doe dat dan! Jouw vriendin zal er vast voor kiezen om naar de sportschool te gaan om deel te nemen aan die spinningles die zij zo fijn vindt. Geef jezelf permissie om iets te doen waar je gelukkig van wordt als je je niet gelukkig voelt. Niet om weg te vluchten voor het ongelukkig gevoel, maar om jezelf de troost te geven waar je naar verlangt. Hierdoor zal je geluksbeleving ook stijgen. Als je je overwegend gelukkig voelt, dan ben je sterk genoeg om een ongelukkig dag of korte periode te kunnen dragen.

Kiezen voor geluk

Je kunt alleen maar bewust kiezen voor je eigen geluk als je ook weet wat het is dat je gelukkig maakt. Dat is dus de eerste stap. Je hebt in je leven waarschijnlijk al veel dingen gedaan waarvan je weet of je ze wel of niet leuk vindt. Zet die eens naast elkaar op een rij. Neem hier de tijd voor.
*EXTRA TIP: Soms helpt het om de lijst even te laten voor wat hij is en er de dag erna weer naar te kijken en dan aan te villen.
Je wilt zoveel mogelijk dingen doen die je energie geven en waar je gelukkig van wordt. Dat betekent ook dat je minder dingen wilt doen waar je niet blij van wordt. Als je de twee lijstjes naast elkaar legt kun je dan alternatieve vinden voor dingen die je geen energie geven in de lijst van zaken die je wel gelukkig maken?
Als je weet waar je gelukkig van wordt, dan kun je ook bewust gaan kiezen voor die dingen die je gelukkig maken.

In twee stappen meer geluk ervaren
Meer geluk ervaren betekent inzicht krijgen in wat je gelukkig maakt en bewust daarvoor kiezen

Wil jij je gelukkig en beter in je vel voelen? Boek dan een gratis kennismakingssessie om te ontdekken hoe ik je kan helpen om meer geluk te vinden, zodat jij het vertrouwen en de power vindt om een echte baas van je eigen geluk te worden.