Meteen naar de inhoud

Word je bewust wat belangrijk voor je is

In mijn vorige blog schreef ik over het beginnen van je persoonlijke groeipad door het zetten van intenties en het stellen van doelen. Vandaag beginnen met het zetten van kleine stappen en het aanbrengen van kleine veranderingen in je dagelijkse routine is vele malen belangrijker dan het uitstippelen van een gelikt plan, doel of intentie. Belangrijk is om te ontdekken wat je wilt bereiken om van daaruit te bepalen welke acties je gaat ondernemen en je te focussen op wat jij belangrijk vindt.

Geen blauwdruk

Iedereen heeft zijn eigen bestemming en iedereen moet daarin zijn eigen weg bewandelen. Helaas is er geen quick fix of een verkorte route om erachter te komen wat jij wilt. Er is geen blauwdruk die voor iedereen werkt. Helemaal niemand kan je vertellen wat jij wilt en wat jij belangrijk vindt behalve jijzelf. Vaak weet je al wat je belangrijk vindt, misschien weet je het al lang. De vraag is wat je tegen houdt om te gaan voor wat jij wilt doen. Waar ben je bang voor? Wat moet je los laten?

Maar misschien heb je eigenlijk helemaal geen idee wat je echt wilt, omdat je het al zo lang onderdrukt of omdat je jouw doelen al hebt behaald. Je wilt dan gaan nadenken over je next steps. Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan kan je daar je redenen voor hebben. Soms wil je voldoen aan de verwachtingen die anderen van je hebben of de verwachting die je van jezelf hebt. Of ga je gebukt onder de overtuigingen en oordelen die je over jezelf hebt.

Je eigen overtuigingen helpen je verder

Het kan heel verhelderend zijn om op het netvlies te hebben wat jouw overtuigingen over jezelf zijn. En je af te vragen of deze realistisch zijn. Zou je deze verwachtingen ook hebben van jouw beste vriend of vriendin. Als het antwoord nee is, ga er dan mee aan de slag, want je bent waarschijnlijk te hard voor jezelf. De overtuigingen die je hebt kunnen een drive zijn, maar ze kunnen je ook verlammen waardoor je stagneert. In dat laatste gevoel voel je je ongelukkig en slachtoffer van de situatie. De overtuigingen en oordelen die we over onszelf hebben, leggen we vaak ook bij andere neer. Heb je wel eens meegemaakt dat een karaktereigenschap van iemand je heel erg irriteert? Herken je die karaktereigenschap in jezelf of van een van je opvoeders?
Je eigen overtuigingen onder ogen zien en deze herschrijven is geen makkelijke klus. Het vergt je toewijding en aandacht. Maar het is absoluut geen ‘mission impossible’ als je jouw focus erop richt. Het gaat je zelfs helpen om verder te komen.

Leg de focus

Het hele proces begint bij het bewust worden wat je brein bezig houdt. Vele gedachten passeren bewust en onbewust. Aan sommige geef je meer aandacht dan andere. Naar welke gedachten gaat jouw focus uit? Is dat ook de kant die je op wilt. Waar je droom ligt. Want de gedachten die je het meeste bezig houden dat is waar uiteindelijk je energie en ook je intentie naar uit gaat.

Kijk ook naar deze TEDTalk voor meer inspiratie over dit onderwerp: