Meteen naar de inhoud

Omgaan met veranderingen

Ga jij met de hakken in het zand of ben je iemand die zonder twijfelen in het diepe springt? Iedereen gaat anders om met veranderingen. Als je zelf de keuze maakt voor een verandering in je leven dan zal je het gevoel hebben meer controle uit te kunnen oefenen. In tegenstelling tot de veranderingen die zich voltrekken waar jij helemaal niet voor hebt gekozen. We vinden het fijn om een bepaalde mate van controle te houden over een situatie. Ben jij je ervan bewust hoe je omgaat met veranderingen? En is dat ook de manier zoals je met veranderingen om wilt blijven gaan in de toekomst? Veranderen is geen keuze, de manier hoe je ermee om gaat wel!

Veranderingen waar je geen invloed op hebt

De veranderingen waar je geen invloed op hebt vallen vaak zwaar, omdat het gevoel van de controle verliezen opspeelt. Controle houden geeft ons een gevoel van zekerheid. Op het moment dat je niet weet wat er gaat gebeuren, brengt dat veel onzekerheid mee. Dat maakt het bijvoorbeeld ook zo moeilijk om af te wachten. Een onrustig gevoel bekruipt je en vaak leidt het tot stress. Te lang een hoge mate van stress ervaren kan nadelige gevolgen hebben op je gezondheid. Veranderingen waar je geen invloed op hebt, zijn er. Ze gaan niet weg door de aandacht erop te vestigen en de het onder controle te willen houden, want dát werkt alleen maar meer frustrerend. Is dit herkenbaar? Soms kan het onnatuurlijk voelen om de controle los te laten en je te focussen op de zaken waar je wel invloed op hebt.

Zelf kiezen voor verandering

Een andere baan, het verbreken van je relatie of een verhuizing. Veranderingen waarvoor je misschien zelf kiest, omdat je rationeel weet dat ze de beste zijn om welke reden dan ook. Ook deze veranderingen kunnen veel emotie met zich meebrengen. En dat is hartstikke normaal! Je kiest voor iets nieuws en dat daarmee ook voor het onbekende, maar je neemt ook afscheid van iets dat is geweest. Een periode in je leven dat je met veel plezier of juist geen plezier hebt beleefd. Je gaat afsluiten en loslaten en dat gaat vaak gepaard met emoties. Het helpt je om de emoties toe te laten en hiervoor een uitlaatklep te vinden, zodat je het kan verwerken.

Nieuwe mogelijkheden

Of je met een verandering wordt geconfronteerd of dat je er zelf voor hebt gekozen. In beide gevallen betekent het dat je ermee om moet (leren) gaan. Soms werkt het prima om te doen wat je altijd hebt gedaan. Maar soms merk je dat, dat juist niet meer voor je werkt. Je kunt hierdoor stress ervaren of het gevoel hebben niet verder te komen. Je krijgt het idee de situatie niet onder controle te hebben. Als je oude manieren/ technieken niet meer werken, dan is het zeker tijd om iets nieuws te proberen. Jij hebt het in je om het aan te pakken als jij hebt besloten dat je vooruit wilt. Want dat is de allereerste stap. En niet iedereen durft die te zetten!

Vind nieuwe manieren

Ben jij er aan toe om de volgende stap te zetten en jezelf te (her)ontdekken? Wil je meer rust, focus en geluk ervaren in je leven? Kom dan kennismaken om te ontdekken hoe ik je kan begeleiden om dit te bereiken!