Wat zeggen de stemmen in je hoofd? Heb je daar wel eens bij stil gestaan? Nee, deze blog gaat niet over schizofrenie, maar wel over hoe je tegen jezelf praat. En dat doen we allemaal. Soms hardop, maar meestal in jezelf. Niets om je voor te schamen en zeker iets om verder te onderzoeken. Wat je tegen jezelf zegt kan je helpen of juist tegenhouden om te doen wat je eigenlijk wilt doen. Niet alleen wat je zegt en zeker ook de manier hoe je het zegt draagt daaraan bij. Het geeft aan hoe jij tegen de zaken in het leven aankijkt. Je innerlijke criticus de baas worden doe je door deze in zijn/ haar volledigheid te zien. Deze blog gaat over hoe jij je mindset beter leert kennen en onder controle houdt. Want dat wat er zich binnenin jou afspeelt straalt ook uit naar buiten.
Hoe behulpzaam is jouw innerlijke criticus?
Die stem die je weerhoudt om nieuwe dingen aan te gaan, die je op je kop geeft als je iets hebt gedaan wat anders uit pakt dan gedacht of die je vertelt dat je beter niets kunt zeggen in een groep met nieuwe heeft gek genoeg vaak een positieve intentie. Het wilt je misschien behoeden voor een teleurstelling, verdriet of pijn. Welke positieve intentie jouw innerlijke criticus heeft weet jij zelf het beste. Door middel van coaching kun je erachter komen wat de positieve intentie is. Het kan je ook helpen om jezelf de vraag te stellen: “hoe wil je me hiermee helpen?” Belangrijker nog is om op te merken wat die stem tegen je zegt en op welke manier. Door het te identificeren kun hem ontmantelen en erachter komen welk doel deze stem dient.
Hoe houdt jouw innerlijke criticus je tegen?
De gedachten die er door je heen gaan met een positieve intentie om je te behoeden voor het ergste dat kan gebeuren, weerhouden je er ook vaak van om dat te doen wat je wilt doen of moet doen om je doel te behalen. Ondanks de positieve intentie is wat er gezegd wordt en de manier waarop je innerlijke criticus tegen je spreekt niet functioneel. Door de inhoud van de boodschap om te buigen naar een positieve boodschap tover je jouw innerlijke criticus om naar je grootste supporter. Zo kan een boodschap als “zeg maar niets, want je voegt niets toe” worden omgebogen naar “ik heb altijd iets bij te dragen vanuit mijn perspectief”. Als je het ook zo gaat voelen, dan ga je het geloven en dat gaat niet altijd van vandaag op morgen. En het goede nieuws is dat je het wel kunt oefenen. Nu hoor ik je denken. Oefenen?
Ja, oefenen! Hoe dan?
Positief tegen jezelf spreken en je innerlijk criticus ombuigen naar een cheerleader is mogelijk! Immers heb je zo vaak tegen jezelf gezegd dat je niet goed genoeg bent dat je het bent gaan geloven. Dat kun je dus ook doen met positieve gedachten. Als je dat vaak genoeg tegen jezelf zegt, dan ga je het geloven. Dat heeft niets te maken met arrogantie of ontkenning van de dingen die je minder goed hebt aangepakt. Dit heeft te maken met het beste uit jezelf halen en je volle potentie benutten, zodat jijzelf en de mensen om je heen daarvan kunnen genieten en profiteren. Op deze manier houd je je mindset op het positieve spoor en dit gaat erin resulteren dat je meer fijne dingen gaat zien en ervaren. Bij jezelf en bij de mensen om je heen! Deze simpele techniek is niet altijd makkelijk en zeker de moeite waard om het te proberen.