Meteen naar de inhoud

Een realistische planning zorgt voor meer focus en succes

Door mijn privé- en werkafspraken in te plannen krijg ik rust en zorg ik ervoor dat ik op tijd op de plaats van bestemming ben, dat ik deadlines haal en dat ik mijn doelen behaal. Ik creëer structuur voor mezelf door mijn activiteiten en afspraken in te plannen. Als alles vlekkeloos verloopt, dan heb ik een heel fijn en voldaan gevoel. Het zijn juist de momenten waarop er een kink in de kabel komt die me stress opleveren. Dit zorgt er namelijk voor dat alles wat ik had gepland, moet worden omgezet of verschoven. Mijn planning van de afgelopen weken leek meer op een wensenlijst dan een echte planning, want alles wat er op stond is van de kaart geveegd. Alleen werd ik er dit keer niet gestrest van. Een realistische planning helpt je vooruit en geeft je focus ook als er andere zaken tussendoor komen die meer aandacht vragen!

“Life is what happens to you while you’re busy making other plans”

John Lennon

Plannen is een kunst

Ik ben zeer groot voorstander van het maken van een planning. Het geeft je structuur en overzicht en daarmee ook wat rust. Echter er zomaar op los plannen en een té strakke planning erop na houden werkt alleen maar averechts. Dan kom je er vaak op het einde van de dag achter dat je niet alle taken op je lijstje hebt kunnen doen. Gewoonweg omdat er té veel op staat en je niet zoveel tijd in één dag of week hebt. Dat geeft geen bevredigend gevoel, maar het  gevoel dat je niet genoeg hebt gedaan. Dat je hebt gefaald, omdat niet alles op de lijst is afgewerkt. Dat resulteert in met onrust naar bed gaan en met onrust opstaan, want je to-do list is die dag nog langer! Een realistische planning maken helpt je om taken voor elkaar te krijgen én er een goed gevoel over te hebben.

Stress en onrust door gewijzigde plannen

Als perfectionistische planner heb ik me in het verleden niet alleen schuldig gemaakt aan het inplannen van té veel taken op één dag, maar ook aan het maken van een té strakke planning. Alles in mijn planning volgde zich in hoog tempo op, waardoor er geen gelegenheid was voor spontaniteit en flexibiliteit. Als een afspraak werd afgezegd dan baalde ik als een stekker, want dat had dan altijd gevolgen voor mijn aansluitende plannen en ik had de komende weken geen mogelijkheid om die afspraak in te halen, want ik had altijd alles vooruit gepland. Met als resultaat dat ik met mijn handen in het haar zat. Ik veel tijd en energie bestede aan het aanpassen van de planning om alles gebolwerkt te krijgen. Daardoor ervaarde ik altijd veel stress en het gevoel dat ik niet met de flow mee ging maar tegen de stroom in aan het zwemmen was.

Een realistische planning

Tegenwoordig weet ik een meer realistische planning te maken voor mezelf. Ik weet beter prioriteit te geven aan de taken die ik écht belangrijk vind. Deze taken wil ik die dag echt gedaan hebben. Ik neem er maximaal drie per dag. Dit hangt ook af van de tijdsinvestering die de desbetreffende taak of afspraak kost. Door bij te houden hoe lang je ergens mee bezig bent, krijg je een realistischer beeld van hoeveel tijd iets kost. Dit helpt je om ook in de toekomst een meer realistische planning te maken. Ik heb ook een lijstje met dingen die ik nog wil doen bijvoorbeeld een boek lezen, een bepaalde podcast luisteren of de was strijken. Deze taken voer ik uit als ik nog tijd over heb op een dag, nadat ik mijn prioriteiten heb gedaan. Hierdoor blijft er ook nog tijd over voor wat flexibiliteit en spontaniteit. Aan het einde van de dag heb ik dan een super goed gevoel, want mijn prioriteiten heb ik gedaan plus nog extra zaken!

Wil je ook effectief toewerken naar jouw doelen?

Ook het maken van een realistische planning helpt je bij het creëren van een gelukkiger leven. Je ervaart meer rust en focus als je planning goed in elkaar zit, want je bent stapsgewijs bezig met het verwezenlijken van jouw doelen. Wil je ook effectief toewerken naar je doelen door het maken van een realistische planning, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem dan contact op voor een GRATIS inspiratiesessie!