Meteen naar de inhoud

Een goed begin

We kennen allemaal wel dat gevoel dat we ergens niet tevreden over zijn. Dat we een situatie graag zouden willen veranderen. Dat kan op allerlei gebieden zijn; in je werksituatie, je gezondheid, je gezinsleven of in het contact met vrienden. Je wilt wel wat veranderen, maar je weet niet waar je moet beginnen. Misschien wel omdat het zoveel is dat je niet weet waarmee je moet starten. Of misschien weet je niet hoe je moet beginnen. Je blijft piekeren en overpeinzen en uiteindelijk brengt dat je nergens, omdat je in cirkels blijft draaien. Verandering begint met inzicht in het probleem van daaruit kun je verder met het stellen van een ijkpunt hoe jij deze situatie graag anders ziet. Als je dat goed in beeld hebt voor jezelf dan begint het pas echte veranderen pas!

Inzicht in het probleem

Als je voor jezelf duidelijk hebt dat er een verandering nodig is, dan is het goed om het probleem helder te hebben. Ga onderzoek doen naar het probleem. Duik er dieper in. Naast het definiëren van het probleem zelf is het goed om uit te zoeken wat het met je doet. Ben je er al eerder tegenaan gelopen? Wat is je reactie hierop? Hoe reageren anderen in jouw omgeving daarop? Hangt dit probleem samen met een ander thema dat voor jou belangrijk is? Allemaal vragen die je kunt gebruiken om het probleem verder te onderzoeken. Je bent dus al bezig met je eerste stap in het veranderingsproces. Dit is niet de meest eenvoudige stap. Het ontrafelen van het probleem kan veel emoties met zich meebrengen. Het kan je helpen om je gedachten te ordenen door ze op te schrijven of te tekenen. Het is heel gebruikelijk om in deze fase op zoek te gaan naar, bijvoorbeeld, een coach die je verder kan begeleiden om inzicht te krijgen in het probleem en jou helpt om deze helder en duidelijk te formuleren.

Doelen stellen of intenties zetten

Als je een duidelijk beeld hebt van het probleem, kun je verder kijken naar een oplossing. Je hebt helder gekregen wat het probleem voor een invloed op je heeft en je kunt van daaruit aangeven hoe je het graag anders wilt doen in de toekomst. Je kunt doelen stellen of intenties zetten als leidraad om te werken aan het veranderen van de situatie. Beide begrippen kunnen door elkaar worden gebruikt als synoniem. Toch kies ik ervoor ze een eigen betekenis te geven en ze in te zetten bij verschillende omstandigheden afhankelijk van de aard van het probleem en het proces dat erbij hoort. Doelstellingen zie ik als fijne hulpmiddelen om gerichte doelen te stellen die je kunt specificeren en afbakenen. Doelstellingen zijn het meest effectief als je ze kunt formuleren als specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Als je bijvoorbeeld problemen ervaart met het plannen van afspraken in je agenda kan de volgende doelstelling je helpen: “Op zondagavond van 18:00 tot 19:00 besteed ik tijd om de weekplanning te maken voor de aankomende week, zodat ik inzicht heb in mijn activiteiten”. Je weet duidelijk waar je aan toe bent en je kunt bijsturen waar nodig. Maar doelstellingen zijn niet in alle gevallen effectief. Wanneer het proces een onduidelijk verloop heeft en waarbij het gaat om het veranderen van minder taakgerichte zaken is het stellen van een intentie vaak veel effectiever. Bij het stellen van een intentie maak je heel duidelijk wat je wilt bereiken. Vaak helpt het om deze op te schrijven en dit papiertje bij je te dragen, zodat je op momenten herinnert wordt aan jouw intentie. Door je energie en focus te richten op de intentie zet je dingen in beweging. De component tijd hoef je niet te definiëren, want je hebt er vertrouwen in dat in het proces de juiste dingen gebeuren die op dat moment nodig zijn. Een voorbeeld van een intentie die je kunt stellen is: “Ik wil graag dichter bij mezelf blijven als ik een discussie heb met mijn partner”.
Het stellen van doelstellingen kan met name heel effectief zijn bij meer taakgerichte handelingen en het zetten van intenties zijn een stip aan de horizon, waarbij je vertrouwen hebt in het proces. Doelstellingen en intenties kunnen daarom goed naast elkaar worden gebruikt, omdat ze elkaar kunnen versterken.

Aan de slag

Je hebt al veel voorwerk gedaan om inzicht te krijgen in het probleem en de gewenste oplossing. Een goed begin is het halve werk zeggen ze vaak. Maar het aan de slag gaan met je doelstellingen en intenties is ook nog een hele klus. Het vergt toewijding en doorzettingsvermogen om veranderingen aan te gaan, want het gaat niet vanzelf. Je moet er wat voor doen!
Laat je niet afschrikken door deze woorden. Je hebt het in je om het roer om te gooien en aan te pakken om fijner in je vel te komen. Jij bent immers de baas van je eigen geluk!

Ik begeleid jou graag in dit proces!

Komt het je bekend voor dat je veranderingen aan wilt gaan in je leven, maar je niet goed weet waar of hoe te beginnen? In alle fases van het proces kan ik je begeleiden. Van het verkrijgen van inzicht in het probleem tot het formuleren van doelstellingen en intenties tot de implementatie van de veranderingen. Neem gerust contact op voor een gratis kennismakingssessie!