Meteen naar de inhoud

De gelukkige keuze

We willen graag geloven dat we onze wereld maakbaar is en dat je alles kunt regisseren. Maar op heel veel gebeurtenissen in ons leven hebben we helemaal geen invloed. Geen invloed om ze te veranderen of ervoor te zorgen dat ze niet gebeuren. Dat kan zorgen voor een gevoel van onmacht en mislukking. Als je deze gevoelens lange tijd of vaak achter elkaar blijft ervaren dan kan het zorgen voor hoge mate van stress. Je hebt vaak geen directe invloed op de verloop van een gebeurtenis. Waar je wel invloed op hebt is de manier hoe jij ermee om gaat, je eigen gedrag. In elke situatie die er gebeurt kun je er bewust voor kiezen aan welke kant je gaat staan. Aan de kant van de oorzaak of aan de kant van het gevolg. Door middel van een voorbeeld worden de twee kanten uitgelegd.

Een voorbeeld

De kant van de oorzaak en het gevolg liggen ieder aan de andere kant van het spectrum en is het makkelijkste om weer te geven door middel van een voorbeeld.
Je hebt een belangrijke afspraak gepland en je hebt besloten om met de trein te reizen. Tijdens het plannen van de reis twijfel je over het tijdstip van de trein. Zou je de trein een half uurtje eerder te nemen? Uiteindelijk kies je ervoor om dat half uur te gebruiken voor het voorbereiden van je gesprek. Als je in de trein zit dan vertraagt de trein totdat deze helemaal tot stilstand komt. Je voelt de zenuwen opkomen, omdat je bang bent te laat te komen op je afspraak. Dan wordt er door de conducteur opgeroepen dat de trein even stil moet blijven staan vanwege een technische storing . Je zenuwen worden afgewisseld door irritatie. Hoe zou jij met deze situatie om gaan?

De kant van de oorzaak

Als jij voor de kant van de oorzaak kiest, dan is de kans groot dat je denkt: ‘had ik toch maar een trein eerder gepakt. Dat was eigenlijk een slimmere oplossing geweest en dat zal ik de volgende keer zeker doen!’. Aangezien de tijd weg tikt en je aan ziet komen dat je te laat op je afspraak gaat verschijnen, bel je je afspraak op. Je legt de situatie uit en in overleg plannen jullie een ander tijdstip of andere dag. Wat je doet is verantwoordelijkheid nemen voor hetgeen jij verantwoordelijkheid over kan nemen, namelijk dat je jouw afspraak informeert en dat je de volgende keer een trein eerder neemt. Misschien wil jij de conducteur nog even vragen hoe lang het gaat duren, zodat je een realistischere inschatting krijgt van de tijd die je in de trein zult doorbrengen. Gelukkig had je nog een podcast die je graag wilde luisteren en waar je geen tijd voor had. Nu je toch in de trein moet wachten, benut je de tijd om de podcast te luisteren. Zo zit je toch met een comfortabel en relax gevoel in de trein.

De kant van het gevolg

Als jij voor de kant van het gevolg kiest, dan is de kans groot dat je denkt: ‘Zie je nou wel altijd hetzelfde met de trein, altijd vertraging en nu kom ik te laat op mijn afspraak’. Je voelt je gefrustreerd, bedroefd of angstig. De schuld hiervan leg je buiten jezelf. Jij kan hier niets aan doen. Het overkomt je. Nu zit je hier vast. De dame die naast je zit begint te klagen en jij haakt in. Als je aan de kant van het gevolg staat, dan zal de consequentie zijn dat je in de situatie blijft hangen omdat er geen nieuwe inzichten of mogelijkheden ontstaan. Hierdoor zet je de situatie vast en jezelf ook. Je zult je afspraak wel bellen dat je niet op tijd zult komen, alleen is de kans groot dat het gesprek minder constructief verloopt. Je blijft de hele dag gefrustreerd en ook alle andere dingen die je die dag nog wilde of moest doen verlopen vandaag niet zoals jij dat eigenlijk had gepland. Gelukkig is er morgen weer een nieuwe dag.

Oorzaak of gevolg? De keuze is aan jou!

Aan welke kant, van de oorzaak of van het gevolg, je staat bepaalt jouw stemming en die zorgt er op haar beurt weer voor wat voor een vervolgstappen je gaat nemen. In het voorbeeld van de treinvertraging blijkt uit beide voorbeelden dat je niets kunt veranderen aan de vertraging zelf. Je kunt wel kiezen hoe je met de situatie om gaat. Je neemt verantwoordelijkheid voor jouw eigen gedrag en neemt constructieve stappen waar je kunt en geeft je over aan de situatie waar mogelijk óf je legt de verantwoordelijkheid buiten jezelf en je frustraties worden leidend die dag. Welke keuze wil jij maken?

De manier waarop je met een gebeurtenis omgaat is altijd aan jou! Weet dat je nooit slachtoffer hoeft te zijn en dat je altijd ervoor kunt kiezen om te kijken naar je eigen aandeel. Je eigen aandeel herkennen betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor hetgeen jij kunt doen om de situatie positief te beïnvloeden, als dat je doel is! Je kunt dan starten met te onderzoeken wat de situatie met je doet en waarom het je zo frustreert. Deze observatie mag je doen zonder een oordeel te vellen. Hierdoor ontstaat er ruimte om bewust een keuze te maken om met de situatie om te gaan.  

Maak jou keuze

Merk je dat je het lastig vindt om een bewuste keuze te maken of te onderzoeken waar je gedrag vandaan komt? Wil je meer richting krijgen, zodat jij bewust kunt kiezen voor de kant van de oorzaak? Neem dan snel contact op!